Interviu cu Rabii Alexandra, profesor de fizică

Job-Interview-Tips-and-adviceDoamna Rabii Alexandra predă în liceul nostru pe parcursul a 28 de ani. În tot acest timp a fost și este martora schimbărilor, evoluției liceului și a elevilor. La solicitarea noastră, dumneaei a binevoit să se împartă cu experiența sa.
– A fi profesor e un merit, o cinste, nu oricare persoană ar putea să reziste încercărilor propuse și să aibă suficientă toleranță în unele situații. Pentru dumneavoastră cum e să vă aflați în postura de dascăl?
– E dificil și interesant. Un profesor este ca o enciclopedie – trebuie să cunoască răspunsurile la toate întrebările. Uneori, curioșii, te pot surprinde cu întrebări spontane, pentru care nu ești pregătit.
– Se apropie Ziua Profesorului, pentru dumneavoastră ce semnifică această sărbătoare?
– E o zi obișnuită ca oricare alta.
– Și atunci aveți vreo zi preferată a anului, vreo sărbătoare?
– La școală fiecare zi e o sărbătoare de la care primesc plăcere, îndeosebi de dimineață, căci la finele zilei oboseala mă doboară.”
– Precum am menționat mai sus, pe parcursul anilor ați putut observa schimbările ce se produceau în școală.Ce ne puteți zice despre generațiile cărora le-ați predat?
– Înainte se punea accent pe valorile spirituale, cunoștințe.  În prezent, elevii se bazează, din păcate, pe valorile materiale, luptînd pentru note mari pentru a intra la o universitate, ce nu le corespunde cunoștințelor.

– În final, ce sfaturi ați oferi elevilor şi ce le-ați dori profesorilor?
– Dragi elevi, învățați, căpătați cunoștințe și fiți respectuoși.
Profesorilor le doresc răbdare.

Interviu realizat de Vîrlan Anastasia, cl. a X-a ”A”