De ce a ales meseria de profesor? Minodora Știrbu răspunde

 

În contextul Zilei Profesionale a Profesorului, am întrebat câțiva dascăli de ce au ales această meserie. Minodora Știrbu este învățătoare Liceul Teoretic ,,Traian” din municipiul Chișinău. Are gradul didactic unu.

 

Daniela Gorincioi: De ce ați ales meseria de profesoară?

Minodora Știrbu: A fi dascăl este o meserie frumoasă, enigmatică, plină de farmec, în care cunoștințele împletite cu emoții și dragoste, fac minuni. Din copilărie am visat să fiu învățătoare. Sunt dascăl de 18 ani și afirm cu certitudine că îmi place ceea ce fac. M-au inspirat profesorii mei, prin dedicația și haina spirituală cu care îmbrăcau fiecare lecție. Am simțit un îndemn al sufletului când am ales această profesie, iar ea îmi oferă șansa de a avea mereu sufletul tânăr, printre mulțimea de ochișori inocenți și curioși.

 

DG: Ce face deosebită meseria de profesor?

MȘ: Învățătorul este un artist, un actor, care intră pe scenă la fiecare lecție. Aplauzele nu se aud la sfârșitul orei, dar cu siguranță se simt și ecoul lor răsună peste ani. Această meserie îți oferă șansa de a modela caractere, de a face frumosul și mai frumos, primești satisfacție atunci când vezi progresul și te umpli cu totul de sens și de bucurie. Viața ta devine o poveste și îți oferă speranța pură, că datorită efortului tău se formează adulții de mâine.

 

DG: Cum sunt elevii în ziua de azi?

MȘ: Educația este un proces viu, iar învățăceii, prin comportamentele și atitudinile lor, sunt produse ale educației. Elevii de azi sunt curioși și explorează, sunt dornici să experimenteze și să pună în aplicare ceea ce învață. Tot mai evidentă este integrarea gândirii critice în rândul elevilor, acestea la rândul lor, își formează propriile păreri, iar în final devin independenți. În același timp, se adaptează ușor schimbărilor, sunt flexibili și reușesc să facă performanță.

 

DG: Cum vedeți viitorul meseriei de profesor în Republica Moldova?

MȘ: Educația înseamnă bucuria sufletului, deci a binelui, a adevărului, a frumosului, iar rolul profesorului este fundamental. O societate are nevoie de profesori competenți, pasionați și conștienți de menirea lor. Profesorul de mâine trebuie să fie cheia transformărilor: va merge într-un pas, va ține ritmul, va crește și va zbura împreună cu elevul. Dascălul de mâine are menirea de a avea grijă de școala viitorului. Profilul de competențe necesar meseriei de profesor, în special în viitor, include empatia, creativitatea, integritatea, competențe digitale și centrare pe nevoile elevilor.

 

Sursa: https://ea.md/de-ce-a-ales-meseria-de-profesor-minodora-stirbu-raspunde/