Proiectul educațional de creație literar-artistică „Suntem copii pentru Pace pe Terra!”

 

„Nu este suficient să vorbim despre  PACE , trebuie să crezi în ea.

Nu este suficient să crezi în ea, trebuie să muncești pentru PACE.”

Eleanor Roosevelt

 

Pacea e cea mai înaltă năzuință a întregii umanități. În perioada  21septembrie  – 25 octombrie 2022, în cadrul IPLT „Traian”, s-a organizat și desfășurat Proiectul educational de creație literar-artistică „Suntem  copii  pentru Pace pe Terra!”, inițiat de cadrul didactic Nimerenco Liliana, grad didactic I.

 

Scopul: Promovarea  ideii de pace si colaborare, formarea la elevi a unui comportament bazat pe nonviolenta și toleranță.

 

Ziua de 21 septembrie se vrea a fi o zi dedicată Păcii mondiale, eliminării războaielor şi cooperării între oameni. Este foarte important să inducem un comportament civic, impecabil elevilor, pentru a şti să trăiască, să convieţuiască alături de aproapele lor, comunicând cu acesta, punând capăt violenţelor din comunitate şi din şcoală.

 

A trăi fericit presupune a avea acea linişte şi bucurie care ne face să apreciem viaţa şi pe cei din jur. Pacea presupune iubire, toleranţă, respect, aprecierea celor din jur, comunicare, într-un cuvânt fericire.

 

În cadrul concursului, cadrele didactice au discutat, au îndrumat elevii claselor primare să concureze la secțiunea preferată. La concurs au participat un număr de 79 elevi, 11 cadre didactice – coordonatori și 6 cadre didactice – juriu. Concursul a fost format din cinci secțiuni:

 

SECȚIUNEA I: Colaj „Copacul cuvintelor despre  PACE”- 21.09-27.09

SECȚIUNEA II: Recitare de poezii „Pace, pace, pace – cel mai scump cuvânt”- 28.09-04.10

SECȚIUNEA III: Interpretare cântec „Copiii cântă pacea” – 05.10-11.10

SECȚIUNEA IV: Desene „Cum e PACEA la culoare?”- 12.10-18.10

SECȚIUNEA V: Flash-mob „Noi pace vrem!”- 19.10-25.10

Elevii au dat dovadă de creativitate, ingeniozitate, originalitate, aptitudini muzicale, spirit actoricesc, fiind apreciați pe măsură. În urma totalizării concursului, au fost premiați elevii în dependență de secțiunea la care au participat. Lucrările elevilor au fost expuse spre admirare în holul liceului. Desfășurarea concursului va implica elevii în diverse proiecte creative, ce vizează PACEA la momentul de față.